Сърбия се кани да узакони евтаназията

Предложението е включено в нов законопроект
30 май 2019 14:11, Елка Василева
23
Сърбия се кани да узакони евтаназията
Снимка: архив, Reuters

Предложение за легализация на евтаназията в Сърбия ще бъде включено в проекта за Граждански кодекс, съобщава в. "Политика".

След две години обсъждане правителствената комисия за подготовка на кодекса е решила да включи в него и разпоредба, според която болните от тежки и неизлечими болести да завършат живота си по достоен начин, по свое решение или със съгласието на най-близките им роднини.

"Правото на евтаназия като право на физическо лице на доброволно и достойно прекратяване на живота може да се осъществи, ако са изпълнени нужните хуманни, психосоциални и медицински условия. Злоупотребата с правото на евтаназия за придобиване на неоснователна материална или друга полза представлява основание за наказателна отговорност", се посочва в член 86 от проекта за Граждански кодекс.

"Политика" посочва, че ще бъде приет специален закон, който ще определи прецизно условията и процедурата за ползване на правото на евтаназия. Ще бъдат необходими и изменения в Наказателния кодекс, предвиждащ наказания за "убийство от състрадание", пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Разумно е русофилите да опитат този ,,специалитет,, Няма да ни липсват....Най-добре е ще за троловете от петербургския тролски център да изпробват тази опция,ако им е далече,въпреки безвизовия режим,могат да се хвърлят направо във финския залив
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега ходехме до Србия на кръчма, сега ше одиме и на крематориум.
15
0
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Разумно решение!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Ай мълчи уа! Ти ша ми казваш! Арее баста бегай от тука маршоооо
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи стават част от запада, евтаназията е разрешена в Швейцария, САщ, белгия, холандия
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудно а сега узаконете третия пол и гей браковете и ще станете руска дждндър губерния евтаназирана че да не се мъчи повече.Жалка работа сте вече.Нацистките ви тъпотии краи нямат.Хитлер изби един куп германци щото били стари болни и непълноценни и му загрозявали красивата висша раса сега и вие по неговия път а.Ей за това нацистите са на.паст на първо място за своя народ.Кога ли умствено непълноценните фашисти ще ги евтаназира някой че да направи добро на света.
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забавно руските *** са за ефтаназиятя и логично защото тя е легален начин диктатурата която искат да се отърва от неудобните.Абе рубладжии това от новото си другарче Тръмп с хуманитарните бомби ли го научихте бе.Казвайте му както щете моето желание да ми сложат край на живота или е склоняване на друг човек към убийство или самоубийство а прекратяването на живота ми без мие желание по воля на добре информирани приметно за парите ми роднини е убийство.Добре че си узаконихте геноцида.
10
3
 
5
 
! Отговори
случаен преди 4 години
Пак ще ни изпреварят съседите. Преди години Корнезов го предложи, но явно има хора на които не им отърва. В цивилизования свят това може да бъде нормално.
9
12
 
5
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Сатаната вече подскача от радост.Никой от нас не е избрал кога, къде и какъв да се роди и никой няма право да отнема човешки живот, собствен или чужд.
8
2
 
11
 
! Отговори
Респект преди 4 години
Браво на сърбите.Макар че не са в ЕС са по-добре от нас.
7
1
 
11
 
! Отговори
джаич преди 4 години
Мъдро решение ! По делата им ще ги познаете , а не по добрите пожелания , добрите намерения и други лицемерия на псевдоморалистите и търгашите в бели престилки.
6
21
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 4 години
И убийството и самоубийството са смъртни грехове и увреждат душата на човека. Сърбия я чакат големи бедствия (вероятно природни) , ако приеме подобен закон .
5
2
 
28
 
! Отговори
Не пишете преди 4 години
тенденциозно: възрастен съм и бих искал да има волеизявление за евтаназия.Свидетел съм на ужасни мъки и терзания от близки хора, докато починат.Има един етап, в който в който грижите на близките за теб са ИЗЛИШНИ, измъчен си от тежестта, която осъзнаваш , че СЪЗДАВАШ на деца и внуци и ЗА КАКВО?А си живял достойно.Искам да се приеме евтаназия и в България.( Младите може би не осъзнавате.)Бъдете щастливи.Успех!
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне е близо. Старците в България вместо да се палят и да се бесят отчаяни от немотия и безизходица, ще могат да отскочат до Сърбия, за да приключат с мъките.
3
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само за мусулманите в Сърбия ли?
2
11
 
42
 
! Отговори
Браво на сърбите преди 4 години
И в това са вече по-напред от нас. Тук тежко болните умират, понякога в жестоки мъки, защото нямат право да си ги прекратят чрез евтаназия. Много сме хуманни понеже и в това отношение. У нас по-важно е да се угоди на европа, да има ***, да се въведе норвежкото гестапо, да има щастливи кокошки и да няма криви краставици или каквото там беше!
1
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама другаре, моля ве, това не е православно!